Staalkabelstroppen

Staalkabelstroppen worden in uiteenlopende industrieën gebruikt.

Regelmatig inspecteren(zo vaak als nodig en minimaal 1x per jaar) van de staalkabelstroppen is nodig om de veiligheid te garanderen.
Het inspecteren vindt meestal visueel plaats.

 

Voor gebruik controleren

Door gebruik kunnen draadbreuken en slijtage optreden. Draadbreuken ontstaan meestal door grote uitwendige krachten (bijvoorbeeld door mechanische- of corrosieschade) . In de praktijk zijn de draadbreuken daarom meestal dicht bij elkaar en sporadisch over de hele strop verdeeld. Grote hoeveelheden breuken dicht op elkaar hebben uiteraard invloed op de sterkte van de strop.

Naast dat er breuken ontstaan kan er ook alleen vervorming ontstaan. Het sterkte verlies in een staalkabelstrop is dan meestal groter dan ten gevolge van  draadbreuken.

 

Kort samengevat:

 Door gebroken draden of vervorming van de strop dient deze afgekeurd worden indien:

 •          grote kans bestaat voor verwonding van de handen van de gebruiker;
 •          ontoelaatbaar verlies van sterkte van de strop.
 •          Strengbreuk
 •          Sterke vervorming waarbij de kabel meer dan 30% van de nominale middellijn is afgeplat of scherp is ingedrukt

 

Om handverwondingen te voorkomen is het bij enkele incidenteel voorkomende draadbreuken, toegestaan om de uitstekende breukeinden van de draden af te knippen

 

Kabelsoort

Aantal voorkomende draadbreuken in stroppen en lengen

Afkeurcriterium over de lengtes van

 

3d

6d

30d

Strengen kabel

4

6

16

Kabelslag (Grommer)

10

15

40

 

Uitzondering:

In bepaalde situaties kan permanente vervorming optreden zonder dat de sterkte van de staalkabelstrop negatief wordt beïnvloed. Dat komt onder andere voor indien de staalkabelstrop over een kleine pen is gebruikt onder zware belasting. Indien de strop steeds op diezelfde plaats wordt aangeslagen en belast is de vermindering van de sterkte nihil.

 

Wanneer in de uitzonderingssituatie dan wel afkeuren 

Wordt deze vervormde plaats in de strop echter anders (gestrekt) gebruikt, dan bestaat er zeker gevaar voor overbelasting in de strop. De staalkabelstrop dient afgekeurd te worden indien:

 

 •          Kinken, knopen en knikken, kunnen ernstige vervorming veroorzaken waarbij de kabelkern niet meer centraal ligt. De kabelkern steekt bij vervorming tussen de strengen uit.
 •          Andere ernstige beschadigingen, zoals hitteschade of lasschade. Een strop die boven de 100°C is verhit is gevaarlijk..
 •          Vervorming van de kabelkous (t.g.v. overbelasting). Zware DIN-kousen vervormen bij tweevoudige overbelasting.
 •          Bij ernstige beschadiging van splits of klembus, waardoor de betrouwbaarheid van de verbinding wordt betwijfeld.
 •          Bijzondere slijtage. Indien de stropmiddellijn met 10% of meer verminderd ten gevolge van (plaatselijke) slijtage.
 •          Sterke corrosie van de gehele strop beïnvloedt de elasticiteit, waardoor de strop gevaarlijk wordt. Corrosieplekken kunnen zijn veroorzaakt door chemicaliën (zuren), de strop kan dan ook inwendig zijn aangetast. Lasschade levert eveneens ontoelaatbaar verlies van sterkte op.
 •          Gebrek aan elasticiteit t.g.v. uitdroging, corrosie, uitdraaiing etc.

 

Voorbeelden van staalkabelkabelstroppen

Staalstroppen voorbeelden