Valbeveiligingshoogte

De regels voor de juiste valbeveiligingshoogte staan o.a. in wet- en regelgeving om de werkomstandigheden voor medewerkers veiliger te maken, zoals het Arbobesluit, het Bouwbesluit, de Arbeidsomstandighedenwet en het Burgerlijk Wetboek. Zowel werkgevers als opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers die op hoogte werken. Hieronder informeren we u over de valbeveiligingshoogte.

Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht?

De hoogte waarop iemand verplicht is valbeveiliging te dragen is vanaf 2,5 meter. Deze grens is Europees vastgesteld. Vanaf deze hoogte is het gebruik van valbeveiliging verplicht, zoals veiligheidsharnassen en vanglijnnetten. Bij Hijswinkel kunt u valbeveiliging ook aanschaffen als complete sets. Bescherm uzelf en werknemers tegen de gevaren van het werken op hoogte.

Niet alleen valbeveiliging op hoogte

De regels voor valbeveiliging gelden niet alleen bij werken op hoogte vanaf 2,5 meter. Ook in situaties met een verhoogd risico is het verplicht deze regels te hanteren. Zo moet er veilig gewerkt worden langs een snelweg, boven het water of in de buurt van scherpe objecten. In het Arbobesluit 3.16 kunt u alles lezen over voorzieningen bij het werken op hoogte en voor situaties met een verhoogde kans om te vallen.

Waarom valbeveiliging op hoogte?

Wanneer u gebruik maakt van CE-gecertificeerde valbescherming van Hijswinkel, bijvoorbeeld wanneer dakbeveiliging verplicht is, voorkomt u vallen van gevaarlijke hoogtes en ernstig letsel.

Het is allereerst belangrijk om te inventariseren welke valbescherming de voorkeur verdient in uw situatie of op uw werkplek. De benodigde valbescherming kan namelijk per situatie erg verschillen. Daarbij beantwoordt u o.a. de volgende vragen over de noodzakelijke eisen:

  • Is er een vast en stevig beveiligingspunt aanwezig voor bevestiging van een beveiligingskabel?
  • Draagt de persoon die op hoogte gaat werken een harnas met een kabel die verbonden is met het bevestigingspunt?

Heeft u nog vragen over het werken op hoogte?

Heeft u onduidelijkheden over valbescherming, of het werken op hoogte. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag deze onduidelijkheden weg te nemen. Bij Hijswinkel zijn we bekend met valbeveiliging, en bieden daarom ook een ruim assortiment van gecertificeerde valbeveiliging aan. Bestel bij ons eenvoudig en snel online. U heeft uw bestelling al binnen 24 uur in huis.

Valbeveiliging set kopen?