Veilig werken op hoogte, zo doet u dat

Werken op hoogtes kan een hele uitdaging zijn. Het moet immers veilig zijn voor de werknemers. Het vallen van een hoogte staat op nummer één van meest voorkomende bedrijfsongevallen. Het is daarom beter om dit soort ongevallen te voorkomen dan te genezen. Maar hoe werkt u veilig op hoogtes? Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Wij van Hijswinkel gaan u uitleggen hoe u veilig te werk gaat op hoogtes.

Bekijk alle mogelijkheden in valbeveiliging

veilig aan het werk op hoogte

Dit zegt de wet over werken op hoogte

De regels over het werken op hoogte staan in de arbowet. De wet is daarin heel consequent. De werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn werknemers en moet ze van de juiste arbeidsmiddelen voorzien. Zo mogen er alleen werkzaamheden verricht worden als de steiger, stelling of werkvloer veilig en ergonomisch is. Als dit niet zo is zal u moeten kiezen voor de meest geschikte arbeidsmiddelen om de werkzaamheden zo veilig mogelijk uit te voeren. Een handig middel is om een Risico-inventarisatie & -evaluatie te maken om te bekijken welk arbeidsmiddel het meest geschikt is.

Daarnaast schrijft de wet voor dat u vanaf 2,5 meter hoogte veiligheidsmaatregelen moet nemen. Is de hoogte lager en is het risico nog steeds hoog op vallen of letsel moet er alsnog veiligheidsmaatregelen gedaan worden. Zo moet dit gedaan worden als uw werknemers werken in aanwezigheid van verkeer.

Tips om veilig te werken op hoogte

Wij delen graag een aantal manieren om veilig te werken op hoogte:

  • Zorg voor een opgeruimde werkplek

Ze zeggen weleens dat een schone werkplek een fijne werkplek is. Dit is ook zeker het geval als het gaat om veilig werken op hoogtes. Als de werkplek niet schoon is, is de kans ook groter dat u ergens over struikelt of uitglijdt. Door de werkplek schoon te houden voorkomt u onnodige ongevallen

  • Gebruik valbeveiliging

Geschikte valbeveiliging is dé uitkomst om uw werknemers veilig op hoogte te laten werken. Het zorgt ervoor dat ernstig letsel wordt voorkomen. Een goede valbeveiliging bestaat uit o.a:

- een goed veiligheidsharnas met bevestigingskabel;

- een bevestigingspunt voor de kabel;

- een valstopapparaat.

Gebruik alleen gecertificeerde valbeveiliging

De keuze in valbeveiliging is groot. Bij een valbeveiliging zegt de prijs van het product niet zo veel. Het is belangrijk om goed op certificaten te letten tijdens de aankoop. Zo weet u zeker dat u goedgekeurde valbeveiliging heeft, hierdoor waarborgt u de veiligheid van u en uw werknemers. Merken als "Eller" en "Edge", zijn in het bezit van dit certificaat. 

Waar koop ik gecertificeerde valbeveiliging?

Bij Hijswinkel.nl bent u aan het juiste adres voor gecertificeerde valbeveiliging. Wij verkopen enkel de beste en veiligste valbeveiliging. Om die reden zijn al onze producten verzekerd van de juiste certificeringen. Hierdoor wordt het risico op een val maximaal uitgesloten. Benieuwd geworden naar onze producten? Kijk dan eens verder op onze website.

Bekijk ons uitgebreide assortiment in valbeveiliging

Meer weten over valbeveiliging?

Heeft u nog vragen over valbeveiliging, het werken op hoogte of andere vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder! 

Stel uw vraag!