Dit zegt de wetgeving over werken op hoogte

De wetgeving van het werken op hoogte richt zich vanzelfsprekend op de veiligheid van het werken op hoogte. Er is namelijk altijd een risico dat men valt. Dit is vaak geen probleem op 30 cm, maar bij het werken op hoge gebouwen of steigers is dit een ander verhaal. Volgens de Europese wet is er vastgesteld dat aan bepaalde veiligheidseisen moet worden voldaan als er wordt gewerkt op hoogtes vanaf 2,5 meter. Een valongeluk hoort bij de meest voorkomende oorzaken van een ongeluk op het werk.

Bekijk betrouwbare valbeveiliging

Omdat valgevaar ernstig letsel als gevolg kan hebben, mogen we de risico’s niet onderschatten. Een valongeluk zit in een klein hoekje. Er zijn dan ook niet voor niks zoveel mogelijke hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat er veilig op hoogte gewerkt kan worden.

Betrouwbare valbeveiliging: (hulpmiddel hangt af van de situatie)

Waar gebeuren de meeste valongelukken?

Een valongeluk gebeurt vaak op het moment dat u het het minst verwacht. Een val van 'slechts' 2,5 meter kan al vervelende gevolgen hebben. De meeste ongelukken komen voor bij een val van het dak. Op de tweede plaats staat een val van een steiger. Valbeveiliging wordt verplicht gesteld vanaf een hoogte van 2,5 meter. Daarnaast is valbeveiliging verplicht op gevaarlijk terrein. Denk aan het werken boven water, of op een plek met veel scherpe onderdelen. 

Dit zegt de wet over valbeveiliging

De Europese norm heeft vastgesteld dat valbeveiliging uitermate serieus genomen moet worden. Dit houdt in dat effectieve valbeveiliging bestaat uit ten eerste een deskundige inventarisatie van de risico's. Daarnaast moeten de valbeveiligingsmiddelen uitstekend onderhouden zijn en zijn herhaaldelijke inspecties een vereiste. Dit betekent veel aandacht voor de werklocaties, gebruiksaanwijzingen en een back-up plan, voor als er iets mis gaat. Een betrouwbare partner voor inspecties is EKH. Op hun site vindt u alles over het keuren van hef- en hijsmiddelen, waaronder valbeveiliging. 

Ga naar de website van EKH

Meer weten over de wetgeving of op zoek naar valbeveiliging?

Neem contact op met Hijswinkel voor al uw vragen over de wetgeving omtrent valbeveiliging. Hijswinkel biedt een uitgebreid assortiment in alle soorten valbeveiliging. Deze zijn allen eenvoudig te bestellen via onze webshop. Bij Hijswinkel bent u verzekert van CE-gecertificeerde valbeveiliging voor de scherpste prijs. Ga ook zonder risico te werk! 

Neem contact met ons op