Zwenkkranen

Een zwenkkraan is de ideale kraan voor elke werkplaats en werkplek. Zwenkkranen van Hijswinkel voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. In ons assortiment veilige en betrouwbare zwenkkranen of jib cranes vindt u o.a. de kwaliteitsmerken Demag, SWF en Vetter. Laat uw zwenkarmkraan jaarlijks door ons inspecteren en keuren, dan blijft de kraan in topconditie.

Lees meer Minder
Actieve filters
  • 40.000+ artikelen uit voorraad leverbaar
  • 6 dagen p/week op locatie bezorgd
  • Gratis advies, bel of chat met ons
  • Betalen op rekening

Zwenkkraan kopen

Met zwenkkranen voorzien van een elektrische takel gaat het ophijsen en verplaatsen van materialen van 80 kg tot 10 ton een stuk lichter en eenvoudige. In een werkplaats is een zwenkkraan o.a. erg handig bij het beladen van machines en het plaatsen van werkstukken in de goede positie op een werktafel.

Soorten zwenkkranen

Er zijn twee soorten zwenkkranen, namelijk een kolomzwenkkraan en een wandzwenkkraan.

Kolomzwenkkraan

Een kolomzwenkkraan kan 360 graden draaien. De meest gangbare bevestiging van kolomzwenkkranen is via ankerstangen die in een betonnen fundering worden gestort. Bevestiging kan ook met speciale ankers en de kolom is verder op bestaande en geschikte betonnen vloeren te bevestigen met een vierkante tussenplaat. Na het doorboren en uithakken van de vloerplaat worden er ankers aangebracht en ingestort. Om veilig te werken met een kolomzwenkkraan moet de kraan zorgvuldig worden afgesteld voor de ingebruikname. Veel kranen beschikken hiervoor een montagespleet en door de kraan daarna aan te storten is de stabiliteit gegarandeerd.

Wandzwenkkraan

Voor een wandzwenkkraan is een draaibeweging van 180 graden het maximum. De eenvoudigste wijze van bevestiging van wandzwenkkranen is om ze aan muren van gewapend beton of bestaande stalen pilaren te schroeven. Deze pilaren moeten dan wel een goede constructie hebben en voldoende zwaar zijn uitgevoerd. Standaard worden wandconsoles meegeleverd. Afhankelijk van de bevestigingsmogelijkheden kan o.a. gekozen worden voor muursteunen met klemmen en lasplaten. We adviseren u om een constructeur te laten checken of een wand of pilaar de juiste constructie heeft, want zwenkkranen genereren grote krachten op gebouwen en dragende constructies.

Meer informatie

Neem voor meer informatie of vragen over de juiste zwenkkraan voor uw situatie gerust contact met ons op via 085-4013929 of info@hijswinkel.nl.

FAQ

Wat is een zwenkkraan?

Een zwenkkraan wordt vaak gebruikt bij het laden en lossen in een magazijn. Met deze kraan is het een stuk eenvoudiger werken. Dat komt omdat u met deze kraan materialen snel en veilig kunt oppakken en verplaatsen. Het grote voordeel hierbij is dat u niet op een bovenloopkraan hoeft te wachten, dus efficiënter kunt werken. De zwenkkraan kunt u voorzien van een handtakel of een elektrische takel. Ook is er de keuze uit staal of aluminium als materiaal voor de kraan.

Welke type zwenkkranen zijn er?

Er zijn twee types zwenkkranen:

  • Kolomzwenkkraan: deze wordt bevestigd op de grond en heeft een draaicirkel van 360 graden.
  • Muurzwenkkraan: deze kraan wordt gemonteerd aan een muur of een kolom in uw fabriekshal. Hierdoor is de draaicirkel 180 graden.

Waarom een zwenkkraan gebruiken?

Met zwenkkranen voorzien van een elektrische takel gaat het ophijsen en verplaatsen van materialen van 80 kg tot 10 ton een stuk lichter en eenvoudiger. In een werkplaats is een zwenkkraan o.a. erg handig bij het beladen van machines en het plaatsen van werkstukken in de goede positie op een werktafel.

Moet een zwenkkraan gekeurd worden?

Een zwenkkraan dient jaarlijks mechanisch te worden gekeurd en beproefd door een gecertificeerde keurmeester. Is er een ingrijpende reparatie geweest of wordt er een nieuwe zwenkkraan bij u op de werkplaats geplaatst? Ook dan is beproeving noodzakelijk.