Hijsklemmen

Heeft u hijsklemmen nodig voor plaatmateriaal, pijpen of buizen? Bij Hijswinkel vindt u klemmen en grijpers in alle soorten en maten.

Lees meer Minder

Hijsklemmen van Hijswinkel

Hijswinkel heeft altijd de juiste hijsklem in huis, bijvoorbeeld een verticale of horizontale platenklem voor het hijsen en transporteren van balken, pijpen, spoorrailprofielen, stalen stopvaten of oliedrums tot de meest uiteenlopende stalen constructiedelen. Ook kunt u bij ons een hijsklem kopen met gladde bekken of klembekken met speciale synthetische kunststof. Deze klemmen beschadigen het RVS, aluminium, hout of natuursteen niet bij het hijsen.

We leveren verder diverse platenklemmen en hebben speciale klemmen voor dun plaatwerk. Klik hier voor meer informatie over plaatklemmen.

Wat is een hijsklem?

Hijsklemmen of tangen grijpen om de last heen of kunnen in de last aangrijpen, soms via vooraf aangebrachte uitsparingen in de last. In beide gevallen moet de klemkracht tijdens het hijsen in stand blijven om te voorkomen dat de last bij schokken, stoten of neerzetten uit de hijsklem valt.

We onderscheiden mechanische en hydraulische hijsklemmen. De klemkracht van een mechanische hijsklem ontstaat via een hefboom- of schaarwerking. Bij hydraulische hijsklemmen wordt de klemkracht door hydraulische aandrijving ontwikkeld.

Alle klemmen met verticale klemvlakken moeten een beveiliging hebben, bijvoorbeeld een pal met veerwerking zodat de benodigde klemkracht altijd in stand blijft. Hijsklemmen die een of meer voorwerpen tegelijk tussen de klemvlakken kunnen verplaatsen, moeten uitgerust zijn met een uitvalbeveiliging om valgevaar te voorkomen. Hijsklemmen mogen alleen worden toegepast op materialen die de klemkracht kunnen verdragen zonder te bezwijken of ontoelaatbaar te vervormen.

Gebruiksaanwijzing hijsklemmen

Controleer een hijsklem vóór gebruik altijd op de volgende punten:

  • Is de hijsklem elk jaar door een deskundige geïnspecteerd?
  • Check of de toegestane maximale werklast van de klem en de bekopening overeenkomen met de te hijsen last; deze gegevens zijn in de klem geslagen. Gebruik een lichtere klem als de te hijsen last kleiner is dan 10% van de maximaal toegestane last.
  • Maak de klem - indien nodig - schoon en maak de klem vervolgens droog met lucht of met een doek. Vet daarna de draaipunten in, zodat de beweging soepel kan verlopen.

Om de risico’s van het werken met een hijsklem te beperken, adviseren we de volgende veiligheidsrichtlijnen:

  • Plaats de taats en het tandsegment niet op schuine of conisch gevormde oppervlakken.
  • Zorg er altijd voor dat de klemvlakken schoon zijn om de levensduur en de veiligheid van de hijsklemmen te bevorderen.
  • Zorg ervoor - als u een last direct aan de kraanhaak hangt - dat de kraanhaak vrij in het hijsoog kan bewegen. Het haakklepje moet goed sluiten.
  • Pak de last altijd in het zwaartepunt.

Neem voor meer informatie of vragen over hijsklemmen gerust contact met ons op via 085-4013929 of info@hijswinkel.nl.